22:43
30 квітня 2018

29 квітня 2018 року в Чернилявській ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Теодора Перуна відбулась презентація книги „Чернилява: події і люди”, авторами якої є два уродженці села Чернилява – Михайло Падура і Роман Турко.

Дійство розпочав парох церкви св.. Миколая о.Михайло Кістечок, який Божим словом і Божою ласкою благословив захід та подякував Богу за те, що жителі села Чернилява нарешті діждалися того дня, коли отримали таку змістовну, цікаву книжку про історію свого рідного села.

Автори книги Михайло Падура – професор університету, завідувач кафедри української та іноземних мов у Львові, кандидат філологічних наук, знавець кількох іноземних мов - і Роман Турко – історик, вчитель історії, краєзнавець, дослідник історії рідного села - у своєму виступі ознайомили присутніх із змістом книги та звернули увагу на певні важливі історичні факти, викладені у книзі. Зокрема, про перші археологічні знахідки на території села; перші писемні згадки про с.Чернилява. а саме згадки про три географічні точки села – Студінець, Глинна Гора і Ретичин, які відносяться до 1451 року, а перша письмова згадка про назву села датується 1504 роком. Представили фото печаток села: овальної, яка походить з 1820 року має зображення фігури святого Миколая і на ній є напис старою українською мовою: ПЕЧАТЬ ЦЕРКВИ ЧЕРНИЛЯВСКОЙ; круглої - печатки сільської громади відомої з 1820 року. У центрі печатки зображено косу, нахилену наліво. Коса в обрамленні лози, або лозини. Лоза – кущі верби, що ростуть у Черниляві неподалік річок, використовувалася для плетення господарських предметів домашнього вжитку, наприклад, кошики для копання картоплі, перенесення різних овочів. У верхній частині печатки є напис польською мовою: «WIEŚ CZERNIELAW: СЕЛО ЧЕРНИЛЯВ».

Розказали відомості про пам’ятник „Поляглим – Яворівщина”, який стоїть на старому міському цвинтарі у Яворові, встановлений у 1938 році до 20-х роковин

Листопадового чину 1918 року, (скульптор – Сергій Литвиненко). Оскільки тут, окрім полеглих Яворівчан, похоронено трьох Січових Стрільців з Черниляви – Івана Копитка, Михайла Білецького і Михайла Баліцького. І друге, скульптор Литвиненко ліпив фігуру староруського воїна з Теодора Перуна, велетня і красеня з Черниляви, як повідомила пані Стефа Різник з Яворова.

Науковець, дослідник Яворівщини, фольклорист з Яворова Євген Луньо у своєму виступі відзначив багаторічну клопітку працю авторів книги, а також звернув увагу молоді не те, що у книзі вона віднайде згадки про своїх дідів і прадідів, бабусь і прабабусь, на долю яких випало сповнене боротьби і драматизму життя. Євген Андрійович зазначив, що ця книга є незгасимим вогнем, полум’я якої зігріватиме ще не одне покоління жителів села.

Головний редактор часопису «Яворівщина» Володимир Дацко звернув увагу присутніх на те, що книга містить не лише історію с.Чернилява, а у ній розкрито історію с.Черниляви через призму історії Яворівщини. Він також підтримав в гасло, яке звучало з уст присутніх, що у кожній хаті в селі повинно бути принаймні три книжки: Біблія, яка вчить любити Бога, „Кобзар” Шевченка, який вчить

любити Україну, і „Чернилява: події і люди”, яка вчить любити рідне село.

Перед присутніми виступали уродженці села Чернилява Іван Говда, Любомира Лелик, Віра Жиплинська, які ділилися спогадами про дитячі роки, спогадами своїх батьків та дякували авторам за те, що нарешті книга побачила світ і її може придбати кожен охочий.

Під час презентації виступив ансамбль «Калиновий цвіт», який виконав пісню про село Чернилява «Село наше» ( слова і музику до цієї пісня написав уродженець села Іван Говда); пісні «Чернилява моя» та «Пісню про сотника Т.Перуна» (слова і музику до цих пісень написала жителька села Любомира). Шкільний ансамбль «Водограй» (керівник Марія Тесля) виконав веснянку на слова Михайла Падури, «А на рідній Україні солов’ї», «Ласкаво просимо», хор церкви св..Миколая виконав пісні «Країна моя, Україна», «Смерічка», «Мати вишивала рушники», «О Боже, вислухай благання».

Завершився захід спільним виконанням «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».

    

Переглядів: 385 | Додав: OV | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: